Nieuw MOL recordschip onderweg naar Rotterdamse haven

‘s Werelds grootste containerschip heeft koers gezet naar Rotterdam. Na Southampton en Hamburg is Rotterdam de volgende Europese haven waar het recordschip aanlegt. De MOL Triumph heeft als eerste schip plaats voor meer dan 20.000 containers: 20.150 standaard 20-voetscontainers om precies te zijn.

Recordhouder met een oppervlakte van 4 voetbalvelden

Met een lengte van 400 meter en een breedte van 58,8 meter heeft het dek dezelfde oppervlakte als vier voetbalvelden. De MOL Triumph neemt het record over van de MSC Oscar, die 396 meter lang is, 60 meter breed en 19.224 containers kan meenemen. De Oscar was in het voorjaar van 2015 voor het eerst in Rotterdam te bewonderen.

‘Maiden voyage’ van Azië naar Europa en weer terug

MOL Triumph vertrok in april 2017 op haar eerste reis (‘maiden voyage’) van Xingang naar Dalian, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Hong Kong, Yantian en Singapore. Na een doorsteek door het Suezkanaal vaart het schip naar Tanger, Southampton, Hamburg, Rotterdam en Le Havre. Op de terugweg doet het schip de havens van Tanger en Jebel Ali aan. Volgens planning komt de zeereus op vrijdag 19 mei aan bij de Maasvlakte. Het schip pendelt de komende jaren tussen China en Europa.

Groot, maar milieubewust

Onze Japanse moedermaatschappij, rederij MOL (Mitsui O.S.K. Lines) verwacht veel van de milieuprestaties van het nieuwe schip, waarvan ze er nog vijf heeft besteld. Junichiro Ikeda, president en CEO van de rederij, zei:

“De MOL Group is vereerd om dit nieuwe schip te onthullen, het grootste containerschip ter wereld. Het schip is uitgerust met diverse nieuwe duurzame technologieën om efficiënter brandstofverbruik en verbeterde milieuprestaties te bieden.”

Zo laat een speciale verf op de scheepsromp het schip gemakkelijker door het water glijden. Ook het scheepsontwerp en de schroef zijn zo bedacht dat de Triumph 25 tot 30 procent zuiniger is dan containerschepen die een stuk kleiner zijn, claimt MOL. Het schip is ook zo gebouwd dat ze de stookolieaandrijving op termijn vervangen kan worden door een motor die op gas kan draaien.

Share This