
Volume calculator
Het verschil tussen veren en lood
1.000 kg veren heeft een groter volume dan 1.000 kg lood. Om dit verschil te kunnen overbruggen zijn binnen de transportsector bepaalde omrekeningsfactoren afgesproken.
Welk gewicht bepaalt de kosten?
Voor elke zending berekenen wij het volumegewicht en vergelijken dit met het werkelijke gewicht in kilo’s. Wij maken deze berekening aan de hand van een binnen de gehele branche afgesproken formule. Bij luchtvracht is 1 cbm (kubieke meter) gelijk aan 167 kg. Bij zeevracht (LCL) is 1 cbm gelijk aan maximaal 1000 kg, terwijl bij wegtransport 1 cbm gelijk is aan 333 kg. Het hoogste gewicht (volume of werkelijk) wordt aangerekend.
- Luchtvracht: 1 cbm = 167 kilo (volumeverhouding is 1:6)
- Wegvervoer: 1 cbm = 333 kilo (volumeverhouding 1:3)
- Zeevracht: 1 cbm = 1.000 kilo (volumeverhouding is 1:1)
Wij berekenen de uiteindelijke verzendkosten op basis van het hoogste van de twee ‘gewichten’: dit is het ‘belastbare gewicht’. Als goederen ‘te veel’ ruimte innemen (bv. grote, volumineuze producten), rekenen we daarom in de meeste gevallen met het volumegewicht.

Hoe bereken je volumegewicht?
Om het volumegewicht te berekenen, bepaalt u eerst het volume: lengte x breedte x hoogte (in centimeters). Deel dit getal vervolgens door een van de volgende factoren:
- Luchtvracht: 6.000
- Wegvervoer: 3,000
- Zeevervoer: 1.000
Hoe zit het met laadmeters in wegtransport?
In het wegvervoer wordt vaak gerekend met laadmeters. 1 laadmeter is gelijk aan 1 strekkende meter laadruimte in de vrachtwagen. Dit wordt vaak gebruikt als rekeneenheid voor goederen die niet gestapeld kunnen worden of waarop je niet kunt stapelen. Op die manier compenseert de trucker als het ware de verloren ruimte. Meestal komt 1 laadmeter overeen met 1.750 kg. Bij het gebruik van pallets kunt u ook omrekenen naar laadmeters: 1 europallet (80×120 cm) is 0,4 laadmeter en 1 blokpallet (100×120 cm) is 0,5 laadmeter.
Wat wordt bedoeld met maat/gewicht in zeevracht?
Bij zeevracht kunt u kiezen voor een volle container, maar ook voor een zogenaamde LCL zending. In dat geval laden wij meerdere LCL zendingen van verschillende eigenaren in 1 container. In dit geval betaalt u voor de gebruikte ruimte in de container. Hier rekenen we met de Size/Weight (M/W) methode: per kubieke meter (‘size’) of per ton (‘weight’). Dus eigenlijk hetzelfde als het laadgewicht, maar met een andere naam.